Nowa kuchnia Szpitala Wojewódzkiego w Poznaniu. Pozwoli przygotować tysiąc posiłków dziennie!
Jeszcze niedawno kuchnia Szpitala Wojewódzkiego w Poznaniu znajdowała się w jednym skrzydle z budynkami medycznymi. Teraz przeniesiono ją do nowo wybudowanego w tym celu obiektu. Dzięki temu jest ona nie tylko większa, ale też zwiększyły się jej możliwości.
– Poprzednia kuchnia miała już 50 lat. Pomyśleliśmy, że jej remont nie będzie dobrą decyzją, bo będziemy ograniczeni pewnymi gabarytami, a po drugie, będziemy musieli zupełnie ją zamknąć na przynajmniej kilka miesięcy. Ponadto, ta kuchnia mieściła się w skrzydle medycznym, więc szkoda było marnować przestrzeń, którą można wykorzystać do lepszych celów. Zdecydowaliśmy więc zrobić osobny budynek – mówił Piotr Nowicki, dyrektor szpitala.
I dodawał: – To, co dzisiaj widzimy w tej kuchni, pozwala na przygotowanie ok. 1000 diet dziennie, a nasze zapotrzebowanie dzisiaj wynosi ok. 650-750 posiłków.
Zobacz zdjęcia nowej kuchni w Szpitalu Wojewódzkim w Poznaniu
Co więcej, przenosząc kuchnię do nowego budynku, placówka zyskała dodatkowe miejsce na terenie szpitala na zagospodarowanie którego, jak zapowiada dyrektor, już są pewne plany.
– Jednym z pomysłów jest rozszerzenie pracowni hemodynamiki o powierzchnię dotychczasowej kuchni, co umożliwiłoby postawienie trzeciego angiografu, a tym samym rozszerzenie naszej działalności. Część tej dawnej kuchni będziemy chcieli także wykorzystać na archiwum medyczne, chyba, że zamiast tego wymyślimy coś bardziej medycznego z przeznaczeniem dla pacjentów – poinformował dyrektor Nowicki.
Budowa kuchni trwała łącznie rok i siedem miesięcy. Nowy budynek to aż 596 m2 powierzchni użytkowej, na której znalazły się: kuchnia główna, kuchnia dietetyczna, wyodrębnione pomieszczenia dla dietetyków, magazyny w formie chłodni, pomieszczenia do przerobu mięs i nabiału, a także oddzielna część dostaw, co umożliwia niekrzyżowanie się dróg brudnych z drogami czystymi. Wszystko to uzupełnia nowoczesny sprzęt.
Łączny koszt budowy nowej kuchni szpitala wyniósł 14 247 757 zł, z czego 14 142 433 zł pochodził z dotacji Województwa Wielkopolskiego.
Uroczyste otwarcie kuchni odbyło się w środę. Z tej okazji przygotowano poczęstunek dla przybyłych gości, który podał sam dyrektor... w stroju kucharza.
Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: [email protected]
Miejskie Historie - Trzcianka:
Obserwuj nas także na Google News
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?